Förhandlingsinsikter

Som ung IT-chef för mer än 20 år sedan gjorde jag mitt bästa när nya IT-lösningar skulle införas i organisationen. Leverantörer utvärderades och konkurrensupphandlades. En dag i slutet av upphandlingen möttes jag en morgon av vår VD som meddelade att ”nu har jag kommit överens med leverantörens VD om att vi skall köpa av dom. Kan du åka över och slutförhandla, och gärna få ner priset lite?” Hur det gick? Gissa...

Många år och 10 000+ förhandlingstimmar senare har jag både varit hjälte och looser. Det jag vet är att övning ger resultat, men också hur viktigt det är med både självförtroende, självinsikt och en nypa ödmjukhet. Som förhandlare brukar jag säga att det viktigaste du har sammanfattas i AIKATTITYD, INTEGRITET och KUNSKAP.

  • Kunskap - ha koll på det du förhandlar om, och vilka du förhandlar med och mot
  • Integritet - förhandla med ryggrad och civilkurage
  • Attityd - gå in i varje förhandling med tro på dig själv och höga men realistiska mål

För dig som är ny i förhandlingsrollen – tänk AIK och börja träna. Övning ger färdighet  - rätt som det är sitter grundstegen, och du kan börja njuta av dansen. Och gör inte mitt nybörjarmisstag utan se till att börja med en vettig förhandlingsplattform.

För dig som redan är ett förhandlingspro - grattis! Håll din skärpa, kom ihåg att bra kan alltid bli bättre. Och lev AIK genom att skapa bra förhandlingsplattformar i din organisation.

Lycka till i dina förhandlingar. Och kontakta oss på ProNav för att prata bättre förhandling.

Gunnar Lindh
ProNav AB